Pričom i slikom kroz projekt “Maslina”

U dvorištu samostana, na ulazu u vrtić raste ona, naša maslina. Kada bi pričala puno toga bi nam otkrila.

Prolazila su i prolaze pored nje brojna djeca, nekad u veselom ritmu brzih koraka, a ponekad sporo, vukući se teško i ne želeći ispustiti ruke koje ih vode.

Kad vrijeme prođe i izgradi se povjerenje u vrtić, djeca se igraju pod granama masline čekajući da ih doma odvedu iste ruke koje su ih dovele.

U jednom od takvih dana djeca su se čudila zašto na našoj maslini nema maslina. Razlog je bio jednostavan – jer tada nije bilo vrijeme od plodova. Sve ima svoje vrijeme. Moramo čekati i doći će vrijeme berbe. Tako čekajući došli smo do projekta “Maslina”.

Za početak zagrljaj masline

Prislonivši glave na njeno deblo slušali smo kako diše i disali u istom ritmu. Dlanovima prelazili preko hrapave površine debla, prstima prolazili kroz pukotine nastale od godina, zatvarali oči da čujemo šuštanje njenog lišća.

Doživljaje prenosili bojama na papir

Modelirali u glinamolu i plastelinu

Otkrili da bockavo lišće uz slano tijesto može poslužiti za izradu ježa

Igrali se, učili i istraživali

Otkrili smo da su i veliki umjetnici rado slikali motiv masline, pa tako i Picasso na čijoj smo izložbi bili

I u obilježavanju Dana kruha, koristili smo plodove i ulje masline dok smo pravili focacciu.

Časna Anka ispričala nam je kako je to nekad bilo u berbi maslina na Dugom otoku u mjestu Zaglav. Tada su ubrane masline do uljare nosili magarci. Postupak prerade masline u ulje bio je puno drugačiji nego što je to danas.

I mi smo se okušali “po starinski” doći do kapljice ulja. Iscijediti ulje i nije tako lako, zaključili smo koristeći vlastitu snagu za gnječenje maslina.

Sadnicu masline dobili smo od mame Jadranke, te preuzeli brigu o sadnici.

Poslušali smo fra Bojana i doznali gdje se u Bibliji spominje maslina, koje je značenje maslinovog ulja u svetim sakramentima.

Kad je došlo vrijeme za to, krenuli smo zajedno s roditeljima u berbu maslina u Murvicu Gornju u maslinik kod teta Nevene.

… tu nas je dočekao alat za berbu

… i berba je počela

Neka djeca imala su prethodno iskustvo branja maslina u svojim obiteljima. Na to su bili osobito ponosni i s još većim interesom sudjelovali u našoj berbi.

Nakon branja isprobali smo svoje vještine penjući se u visine. Uz oprez jer su grane krhke i lako lomljive!

… skrivali se u granama i pod granama

…otkrili tratinčice koje cvjetaju i u kasnu jesen

…trčali, igrali lovice, pjevali i fotografirali se

…nakon berbe gostili se kao pravi berači slatkišima kojim nas je počastila teta Nevena.

Idućih dana u vrtiću ramjenjivali smo dojmove i prenosili na papir

Došlo je vrijeme za odlazak u uljaru u Poličnik. I ovaj put u organizaciji s roditeljima. Nekima od njih je ovo bio prvi susret s uljarom. Aktivno uključeni u sve, zajedno s djecom, stjecali su nova iskustva. Očekivali smo da ulje šprica na sve strane, a dočekalo nas je nešto sasvim drugačije. “Kao u apoteci” – primjetio je netko od roditelja.

“Svugdje gdje dođemo dobijemo slatkiše”- komentirala su djeca u pauzi, sjedeći za stolom, jedući i pijući.

Svatko je dobio bocu ulja na dar.

Naš projekt se nastavlja u svakodnevnom životu. Okus maslinovog ulja povezuje nas sa djedovima i bakama i mi ga nosimo novim naraštajima.

Kako rastemo mi tako će rasti i naša maslina. Simbol opstanka na škrtoj zemlji.

Zahvaljujemo roditeljima na svakoj vrsti pomoći, prijevozu, podršci, ohrabrivanju i povjerenju. Hvala fra Bojanu, s. Anki, s. Vilmi, s. Graciji. Hvala Neveni kojoj želimo visok urod maslina svake godine. Hvala Uljari Poličnik čiji su nam zaposlenici pokazali kako je dobrota stvarna i djelotvorna. Nas nepoznate, samopozvane goste primili su kao svoje ukućane. Toplo i ljudski.

Neka je u svemu slavljen Bog!