Kako razgovarati s djetetom o pandemiji novog koronavirusa (COVID-19)

Izvor: unicef.org

Lako se osjetiti preplavljenim svime što trenutačno čujete i čitate o bolesti koronavirusa (COVID-19). Također je razumljivo ako se i vaša djeca mogu osjećati zabrinutost. Djeca će možda teško shvatiti što vide na internetu ili na televiziji, ili čuju od drugih ljudi, tako da mogu biti tjeskobni, žalosni ili pod stresom. Otvoren razgovor s vašom djecom može im pomoći da razumiju situaciju pa čak i daju pozitivan doprinos za druge.

         Postavljajte otvorena pitanja i slušajte

Započnite pozivanjem djeteta da razgovara o toj temi. Saznajte koliko već znaju i slijedite njihovo vodstvo. Ako su premali i nisu već čuli za pandemiju, možda nećete morati razgovarate o koronavirusu – samo iskoristite priliku da ih podsjetite na dobre higijenske navike bez unošenja novih strahova.
Provjerite jeste li u sigurnom okruženju i omogućite svom djetetu da slobodno razgovara. Crtanje, priče i druge aktivnosti mogu pomoći otvorenom razgovoru.
Ono što je najvažnije, ne umanjujte njihovu zabrinutost tako da im kažete da se bespotrebno brinu. Radije im recite da razumijete njihovu zabrinutost i da je prirodni osjećati strah. Pokažite im da ih slušate tako što ćete im posvetiti punu pažnju i pobrinite se da znaju da vam se uvijek mogu obratiti.

Budite iskreni: objasnite istinu na način prilagođen djeci

Djeca imaju pravo na istinite informacije o onome što se događa u svijetu, a odrasli imaju odgovornost da ih zaštite. Koristite jezik koji je prilagođen njihovom uzrastu, gledajte njihove reakcije i budite osjetljivi na njihove osjećaje.
Ako ne možete odgovoriti na njihova pitanja, ne nagađajte. Iskoristite priliku i zajedno istražite odgovore. Web stranice međunarodnih organizacija poput UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije i kod nas stranice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo sjajni su izvori informacija. Objasnite da neke informacije na internetu nisu točne i da je najbolje vjerovati stručnjacima.

Iako morate biti iskreni sa svojom djecom, nužno je da budete i oprezni u otkrivanju vlastitih emocija i strahova. Prirodno je da i vama ovo razdoblje teško pada, i normalno je da osjećate anksioznost. Ipak, važno je zapamtiti da će naša djeca sigurno primijetiti promjene u našem raspoloženju, stoga je nužno da roditelji pokušaju što manje anksioznosti pokazivati u blizini djece. Također, nužno je da u razgovoru s djecom ne pretjeramo u otkrivanju vlastitih negativnih emocija. Djeca se oslanjaju na roditelje kako bi im oni pružili osjećaj sigurnosti.

     Pokažite im kako mogu zaštititi sebe i svoje prijatelje

Jedan od najboljih načina zaštite djece od koronavirusa i drugih bolesti je jednostavno poticanje redovitog pranja ruku. Djeci možete pokazati i kako da spriječe širenje klica kada kašlju ili kišu, držati socijalnu distancu od jednog metra kad su u blizini ljudi koji pokazuju simptome poput povišene temperature, kihanja i kašljanja te im reći da vam kažu ako se budu osjećali loše. 

Djeci može biti teže pojmiti zašto moraju ostati doma, stoga je nužno da im objasnite kako će ostajanjem doma i brigom o vlastitoj higijeni štititi sebe, članove svoje obitelji, prijatelje, ali i članove šire zajednice u kojoj živite.

Osmislite rutinu i pronađite vremena za opuštanje

Djeci je potrebna struktura, stoga se moramo potruditi osmisliti ju. Bilo bi dobro da svaki dan ima unaprijed poznat raspored koji će uključivati i vrijeme za igranje, kada dijete možete potaknuti i da nazove nekog od svojih prijatelja. Također, važno je da u danu postoji i određeno vrijeme bez tehnologije, ali i vrijeme u kojem će dijete pomoći u kućanskim poslovima. Predvidljiv raspored u kojem djeca znaju kada je vrijeme za igru, a kada za pomoć u kući, pomoći će im da se lakše nose s trenutnom situacijom. Stariju djecu možete uključiti i u sam proces smišljanja rasporeda, možete zajednički prokomentirati što je sve nužno staviti u raspored, a kada dijete kreira raspored, zajedno ga doradite.

Nemojte zaboraviti u raspored ubaciti i pokoju aktivnost namijenjenu opuštanju i zabavi. Kod procesiranja težih emocija, važno je da se postigne ravnoteža između razgovora o emocijama i distrakcija koje će djeci pomoći da se lakše nose s osjećajem uznemirenosti. Neke od aktivnosti koje mogu biti od pomoći su večeri društvenih igara ili zajedničko kuhanje obroka.

Pročitajte Vodič o tome kako razgovarati s djecom o koronavirusu.

Pročitajte i slikovnicu Kako objasniti koronavirus mlađoj djeci.